ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Οικίες Γ και Η

Οι οικίες Γ και Η ιδρύονται στα τέλη του 4ου - αρχές 5ου αι. μ.Χ., περίοδο οικιστικής ακμής για την περιοχή και ολόκληρη την Αθήνα. Είναι άνετα αλλά όχι πολυτελή οικοδομήματα, κατοικίες ίσως ανθρώπων της μεσαίας αστικής τάξης. Χτίζονται πάνω στα ερείπια αρχαιότερων σπιτιών και λειτουργούν μέχρι τις αρχές του 6ου αι. μ.Χ., οπότε κατασκευάζεται πάνω τους το κτήριο Ε, που τις διαταράσσει σε μεγάλο βαθμό.

Η οικία Η στα αριστερά είναι ένα μικρό σπίτι με έξι δωμάτια. Ένας διάδρομος οδηγεί από τον δρόμο στην αυλή, το κέντρο ζωής της οικογένειας. Η αυλή είναι εφοδιασμένη με πηγάδι για το πόσιμο νερό και στις τρεις πλευρές περιβάλλεται από στοές. Το δωμάτιο στα βόρεια της αυλής ίσως είναι το τρικλίνιο, ο χώρος όπου ο οικοδεσπότης γευματίζει με τους καλεσμένους του.

Η οικία Γ στα δεξιά είναι ένα μεγαλύτερο σπίτι με δέκα δωμάτια. Και εδώ ένας διάδρομος οδηγεί από τον δρόμο στο χαμηλότερο επίπεδο της αυλής με το πηγάδι. Το δάπεδο της αυλής είναι στρωμένο με μαρμάρινες πλάκες και πολύχρωμα πλακίδια. Ένας πήλινος αγωγός που ξεκινά από την αυλή στέλνει νερό και καθαρίζει το αποχωρητήριο, τα λύματα του οποίου παροχετεύονται στον υπόγειο οχετό του δρόμου. Η αυλή έχει στοές στις τρεις πλευρές, γύρω από τις οποίες διαμορφώνονται τα δωμάτια. Το μεγαλύτερο από αυτά, στα νότια της αυλής, ίσως είναι το τρικλίνιο της κατοικίας. Το γωνιακό δωμάτιο στη συμβολή των δύο δρόμων, με δικό του πηγάδι και ξεχωριστή είσοδο από τον δρόμο, πιθανότατα λειτουργεί ως κατάστημα ή εργαστήριο, το οποίο ο ιδιοκτήτης της κατοικίας νοικιάζει ή διαχειρίζεται ο ίδιος.

ΕΙΚΟΝΕΣ


Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας

Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου