Οι δύο κυβόλιθοι που αποτελούν τον θησαυρό (παγκάρι) βρέθηκαν το 1988 στη βόρεια πλαγιά της Ακρόπολης, ενσωματωμένοι στην τοιχοποιία κατοικίας του 19ου αι. που κατεδαφίστηκε. Πιθανότατα προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό στο Ριζόκαστρο, το μεσαιωνικό τείχος της Ακρόπολης, πάνω στο οποίο ήταν κτισμένη η κατοικία. Η θέση εύρεσης βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από το ιερό της Αφροδίτης Ουρανίας, στον περίβολο του οποίου θα ήταν αρχικά στημένος ο θησαυρός .
Οι κυβόλιθοι προσαρμόζονται ο ένας πάνω στον άλλο. Στην πάνω επιφάνεια υπάρχει σχισμή για την είσοδο των χρημάτων, τα οποία συγκεντρώνονταν σε εσωτερική κοιλότητα. Στην πρόσοψη και την πίσω όψη διατηρούνται τα λαξεύματα για την στερέωση δύο μεταλλικών μηχανισμών ασφάλισης. Σε δύο προεξοχές, τα ίχνη των οποίων διατηρούνται στις πλάγιες όψεις δενόταν το σχοινί για την ανύψωση του πάνω λίθου όταν επρόκειτο να καταμετρηθούν τα χρήματα.
Στην κύρια όψη υπάρχει επιγραφή που επεξηγεί τη χρήση του: ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΑΠΑΡΧΕΣ Ο ΑΦΡΟΔΙΤΕΙ ΟΥΡΑΝΙΑΙ ΠΡΟΤΕΛΕΙΑ ΓΑΜΟΥ, δηλαδή «θησαυρός για τις προγαμιαίες προσφορές στην Αφροδίτη Ουρανία». Από κάτω υπάρχει χαραγμένο το σύμβολο μιας ασημένιας δραχμής, που αντιστοιχεί στο ποσό που έπρεπε να κατατεθεί προκειμένου η θεά να εξασφαλίσει στους μελλόνυμφους ευτυχισμένο έγγαμο βίο.
Osanna, Μ., «Il problema topografico del santuario di Afrodite Urania ad Atene, ASAtene», Annuario della Scuola archeologica di Atene e delle Missioni italiane in Oriente 66/67 (n.s. 48/49), 1988/89, σελ. 73-95 Τσάκος, Κ., «Θησαυρός Αφροδίτης Ουρανίας. Η επιγραφή», ΗOΡOS, 8/9, 1990/91, σελ. 17-28, εικ. 6-7 Καζαμιάκης, Κ. N., «Θησαυρός Αφροδίτης Ουρανίας. Η επιγραφή», HOROS 8/9, 1990/91, σελ. 29-44, εικ. 6-7 Παντερμαλής, Δ., Ελευθεράτου, Σ., Βλασσοπούλου, Χ., Μουσείο Ακρόπολης. Οδηγός, Αθήνα, 2016, σελ. 78-77, εικ. 84