ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

Η ζωφόρος

Ζωφόρος αποκαλείται μία συνεχής ζώνη με ανάγλυφες, συνήθως, παραστάσεις, η οποία στους ναούς ιωνικού ρυθμού αντικαθιστά τις μετόπες στο τμήμα πάνω από τα επιστύλια της εξωτερικής κιονοστοιχίας.

Η ιωνική ζωφόρος του δωρικού Παρθενώνα περιτρέχει το πάνω εξωτερικό μέρος του σηκού, δηλαδή του κυρίως ναού. Αποτελείται από 115 λίθους, συνολικού μήκους 160 μέτρων, που είναι δομικά στοιχεία του κτηρίου. Στο ανάγλυφο της εξωτερικής όψης τους εικονίζονται 378 ανθρώπινες και θεϊκές μορφές και περισσότερα από 220 ζώα, κυρίως άλογα.

Η ζωφόρος κατασκευάζεται μεταξύ των ετών 443 και 438 π.Χ. Τα σχέδια εκπονεί ο γλύπτης Φειδίας, αλλά την εργασία εκτελούν μερικοί από τους πιο σπουδαίους μαθητές του. Θέμα της ζωφόρου είναι η πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων, της σημαντικότερης γιορτής προς τιμή της πολιούχου θεάς Αθηνάς.

Η πομπή ξεκινά από τη νοτιοδυτική γωνία του ναού, όπου χωρίζεται σε δύο ομάδες. Η μία προχωρά στη δυτική και τη βόρεια πλευρά και η άλλη στη νότια, για να συναντηθούν στην ανατολική, την πιο επίσημη του ναού. Εκεί γίνεται η παράδοση του νέου πέπλου, του ρούχου που θα ντύσει το άγαλμα της Αθηνάς Πολιάδας.

Περιηγηθείτε στην ζωφόρο του Παρθενώνα

 

ΕΙΚΟΝΕΣ


ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας

Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου