Αφιέρωμα στη μνήμη της Κατερίνας Κώστογλου - Δεσποίνη

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, στις 6:30 μ.μ., το Μουσείο Ακρόπολης πραγματοποίησε εκδήλωση στη μνήμη της Αικατερίνης Κώστογλου - Δεσποίνη (1931-2021), Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων.

Η Κατερίνα Δεσποίνη, διακεκριμένη αρχαιολόγος, υπήρξε ενεργό μέλος σε ανασκαφές με τον Μανόλη Ανδρόνικο και υπό την εποπτεία και επιμέλειά της πραγματοποιήθηκαν ανασκαφές με σημαντικά ευρήματα στη Σίνδο. Η Κατερίνα Δεσποίνη, σύζυγος του Γιώργου Δεσπίνη, ενός από τους κορυφαίους μελετητές της αρχαιοελληνικής γλυπτικής και αρχιτεκτονικής διεθνώς, και δη της κλασικής πλαστικής, εργάστηκε μαζί του με αφοσίωση και αγάπη. Η γενικότερη προσφορά της στην αρχαιολογία, την προστασία των μνημείων και την Αρχαιολογική Υπηρεσία υπήρξε πολύτιμη και ποικίλη. Εκπληρώνοντας την επιθυμία του συζύγου της, παραχώρησε την οικία του στον Πάνορμο της Τήνου, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ναυτικού Μουσείου Πανόρμου.

Τιμώντας την προσφορά τους στην ελληνική Αρχαιολογία, το Μουσείο Ακρόπολης οργάνωσε βιβλιοθήκη σε κτήριο εντός του οικοδομικού τετραγώνου του (Μητσαίων και Χατζηχρήστου), με συγγράμματα και βιβλία της προσωπικής τους συλλογής τα οποία δώρισαν στο Μουσείο. Η βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2019 παρουσία της Κατερίνας Δεσποίνη και έλαβε το όνομα του αγαπημένου της συζύγου όπως επιθυμούσε η ίδια.

Για την ζωή και το έργο της Κατερίνας Δεσποίνη απηύθηνε χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, και μίλησαν οι εξής: η Αθηνά Κυριακώδη, Εκπρόσωπος της οικογένειας Κώστογλου και Ιστορικός Τέχνης, η Δρ. Ευγενία Βικέλα, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου, η Δρ. Αγγελική Λεμπέση, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, η Δρ. Ισμήνη Τριάντη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και Ομότιμη Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η Δρ. Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη, Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και ο Κωνσταντίνος Τσάκος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, ισόβιος εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Δημήτριος Παντερμαλής.

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας

Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου