Πρόκειται για παραλλαγή του Ερμή Προπύλαιου, της ερμαϊκής στήλης που σύμφωνα με τον Παυσανία ήταν στημένη στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων. Το πρωτότυπο έργο αποδίδεται στον γλύπτη Αλκαμένη, μαθητή και συνεργάτη του Φειδία, ο οποίος το φιλοτέχνησε γύρω στο 430 π.Χ.
Η συγκεκριμένη παραλλαγή, με τα παχιά βλέφαρα, τη στυλιζαρισμένη γενειάδα με το τετράγωνο περίγραμμα, τις μικρές ελικωτές μπούκλες γύρω από το μέτωπο και τις μακρύτερες που θα έπεφταν πάνω στο στήθος, ανήκει στη λεγόμενη ομάδα της Περγάμου. Συνεχίζει και αυτή την παράδοση που απαιτεί το κεφάλι του Ερμή να αποδίδεται με αρχαϊστικά τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά, ένας τύπος απεικόνισης που διαμορφώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 5ου αι. π.Χ.
Μπρούσκαρη, Μ., Μουσείον Ακρόπολεως. Περιγραφικός κατάλογος, Αθήνα, 1974, σελ. 22-23, εικ. 10 Παπαχατζής, Ν. Δ., Παυσανίου Ελλάδος Περιήγησις: Αττικά. Εισαγωγή στο έργο του Παυσανία και στα Αττικά, Αποκατάσταση του Αρχαίου Κειμένου, Μετάφραση και Σημειώσεις ιστορικές, αρχαιολογικές, μυθολογικές, Αθήνα, 1974, σελ. 323-324, εικ. 186 Παντερμαλής, Δ., Ελευθεράτου, Σ., Βλασσοπούλου, Χ., Μουσείο Ακρόπολης. Οδηγός, Αθήνα, 2016, σελ. 245, 247, εικ. 302