10 Ιανουαρίου 2022 - 10 Ιανουαρίου 2022

Η πρώτη επιστροφή παρθενώνειου γλυπτού από το εξωτερικό στο νέο Μουσείο Ακρόπολης

 

Το Μουσείο Ακρόπολης υποδέχτηκε κατ’ αρχάς για ένα διάστημα οκτώ ετών το περίφημο «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο. Η ιδιαιτερότητα αυτής της επιστροφής δεν έγκειται στην μακροχρόνια κατάθεση (‘deposito’) του θραύσματος στο μνημείο που ανήκει, στη ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο Ακρόπολης, αλλά στην προοπτική της παραμονής του εδώ σε μόνιμη βάση (‘sine die’), που έχει ξεκινήσει από την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Σικελίας προς το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, να παρακολουθούν την πομπή και την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά της Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.

Το θραύσμα τοποθετήθηκε προσωρινά σε ειδική προθήκη στην Αίθουσα του Παρθενώνα έως την προσαρμογή του στον λίθο VI όπου ανήκει, αφού προηγηθούν οι κατάλληλες επεμβάσεις από τους συντηρητές για τη στερέωσή του.

Η υποδοχή του θραύσματος του Παλέρμο στο Μουσείο Ακρόπολης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 σε επίσημη εκδήλωση στην εμβληματική Αίθουσα του Παρθενώνα, παρουσία του Πρωθυπουργού, κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, της Υπουργού Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης, Kαθ. Δημήτρη Παντερμαλή, του Assessore της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Dr. Alberto Samonà, της Διευθύντριας του Μουσείου Antonino Salinas, κυρίας Caterina Greco και του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Νίκου Σταμπολίδη.

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας

Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου