08 Μαρτίου 2022

Οι ξενιτεμένες θεές του Παρθενώνα

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, το Μουσείο Ακρόπολης πραγματοποίησε την εκδήλωση «Οι ξενιτεμένες θεές του Παρθενώνα» σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρουσία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, όπου παρουσιάστηκε στην εμβληματική αίθουσα του Παρθενώνα μέρος του έργου «Των Σιωπηλών Σπαράγματα», με αποσπάσματα ποιημάτων αρχαίων ποιητριών, σε μουσική Λένας Πλάτωνος και ερμηνεία Μαρίας Φαραντούρη.

«Οι Αθηναίοι δεν επέλεξαν τον Δία ή τον Ποσειδώνα, αλλά μία γυναικεία θεά, την Αθηνά, για να την χρησιμοποιήσουν και να προβάλουν σε αυτήν τα χαρακτηριστικά της δικής τους κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

Η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη μίλησε για το νήμα της ιστορίας που συνδέει την μοίρα των γυναικών ανά τους αιώνες, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στις γυναίκες που δοκιμάζονται σκληρά από τις ένοπλες συγκρούσεις και τον βίαιο ξεριζωμό από τις πατρίδες τους.

Ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, αναφέρθηκε στον συμβολισμό της απεικόνισης γυναικείων μορφών στον γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, στην σημαντικότερη θρησκευτική και κοινωνική εκδήλωση της πόλης των Αθηνών, την πομπή των Παναθηναίων και μίλησε επίσης για τις ξενιτεμένες θεές, οι οποίες μακριά από το μνημείο στο οποίο ανήκουν, περιμένουν τον νόστο στην πατρίδα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κυρία Μαρία Συρεγγέλα, η Πρώτη Κυρία της Κύπρου κυρία Άντρη Αναστασιάδη, η π. Πρύτανης κυρία Ελένη Αρβελέρ, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κύριος Γιώργος Διδασκάλου και ο διαπρεπής Βρετανός ιστορικός τέχνης Δρ. Tom Flynn. Την μαγική αυτή βραδιά συντόνισε η ηθοποιός κυρία Κατερίνα Διδασκάλου.

ΕΙΚΟΝΕΣ


Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας

Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου