Αριθμός αντικειμένου
Ακρ. 606
Δημιουργός
Εργαστήριο αττικό
Είδος
Έργο πλαστικής
Εποχή
Αρχαϊκή εποχή
Χρονολόγηση
520-510 π.Χ.
Διαστάσεις
Ύψος: 1,08 μ.
Υλικό
Μάρμαρο Πάρου
Θέση
Αίθουσα αρχαϊκής Ακρόπολης
Βρέθηκε το 1886 κοντά στο Ερέχθειο σε πολλά θραύσματα που συγκολλήθηκαν και συμπληρώθηκαν.
Ο ιππέας κάθεται στητός σε μικρόσωμο άλογο. Φορά κοντό χιτώνα διακοσμημένο με φυλλόσχημα μοτίβα σε πράσινο, κόκκινο και γαλάζιο χρώμα, με κίτρινο περίγραμμα. Οι αναξυρίδες κοσμούνται με πολύχρωμους ρόμβους, το μέγεθος των οποίων μειώνεται προς τα κάτω υποδηλώνοντας την ελαστικότητα του υφάσματος γύρω από τα σκέλη. Στα πόδια φοράει κόκκινες μπότες, που πάνω τους υπάρχουν ακόμη τα χάλκινα καρφάκια όπου έδεναν τα κορδόνια.
Πρόκειται για τοξότη, όπως δείχνουν οι οπές στον αριστερό μηρό όπου θα ήταν στερεωμένος ο γωρυτός, η θήκη για τα βέλη. Στην οπή του δεξιού μηρού θα στερεωνόταν το δόρυ που κρατούσε στο δεξί χέρι. Οι οπές στη χαίτη του αλόγου χρησίμευαν πιθανόν για την προσαρμογή χάλκινων συρμάτων που θα σχημάτιζαν πρόσθετο θύσανο (φούντα) και θα έκαναν τη χαίτη ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Η συμβατική ονομασία «Πέρσης» ή «Σκύθης» ιππέας οφείλεται στην ανατολική προέλευση του ενδύματός του. Στην Αθήνα του 6ου αι. π.Χ. ζούσαν μερικές εκατοντάδες Σκύθες ιπποτοξότες. Ήταν μισθοφόροι που υπηρετούσαν ως όργανα αποκατάστασης της τάξης. Η ομοιότητα, ωστόσο, που παρουσιάζει ο ιππέας με αυτόν που εικονίζεται σε ένα πήλινο πινάκιο που βρίσκεται στην Οξφόρδη και φέρει την επιγραφή «Μιλτιάδης καλός», οδήγησε στην υπόθεση ότι μπορεί να είναι ο αθηναίος στρατηγός Μιλτιάδης, νικητής, αργότερα, της μάχης του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Ο Μιλτιάδης στα νεανικά του χρόνια είχε περάσει μεγάλο διάστημα στη Θράκη, κοντά στη χώρα των Σκυθών. Τους είχε πολεμήσει στο πλευρό των Περσών, υπερασπιζόμενος τα στρατιωτικά και εμπορικά συμφέροντα των Αθηναίων στον Εύξεινο Πόντο.
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας
Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου