Αριθμός αντικειμένου
Ακρ. 972
Δημιουργός
Καλλιτέχνες «Α» και «Β»
Είδος
Αρχιτεκτονικό γλυπτό
Εποχή
Κλασική εποχή
Χρονολόγηση
Γύρω στο 410 π.Χ.
Διαστάσεις
Ύψος: 1,05 μ.
Μήκος: 1,23 μ.
Πλάτος: 0,37 μ.
Υλικό
Μάρμαρο Πεντέλης
Θέση
Πρώτος όροφος, δυτικά
Πλάκα που αποδίδεται στη βόρεια πλευρά του θωρακίου του ναού της Αθηνάς Νίκης. Βρέθηκε το 1835 στην Ακρόπολη, εντοιχισμένη στον οθωμανικό προμαχώνα.
Παριστάνει δύο φτερωτές Νίκες που οδηγούν ταύρο σε θυσία. Καθώς το ζώο αντιστέκεται η Νίκη στα αριστερά προσπαθεί να το συγκρατήσει με τη βοήθεια σχοινιού, άλλοτε ζωγραφιστού, που θα ήταν περασμένο στα κέρατα του. Στην προσπάθειά της λυγίζει τη μέση και απλώνει εμπρός το αριστερό της πόδι, που φορά σανδάλι, σ' έναν χαμηλό βράχο που χρησιμοποιεί ως αντιστήριγμα. Φοράει μακρύ χιτώνα, τον όποιο συγκρατεί ζώνη με άλλοτε μεταλλική πόρπη, και ιμάτιο. Η δεύτερη Νίκη κινείται ζωηρά προς τα δεξιά. Φοράει πέπλο, που τον συγκρατεί ζώνη με μεταλλική επίσης πόρπη, ιμάτιο και σανδάλια.
Η μορφή της αριστερής Νίκης αποδίδεται στον συμβατικά ονομαζόμενο καλλιτέχνη «Α», ενώ η μορφή της δεξιάς στον καλλιτέχνη «Β».
Το θωράκιο περιέβαλλε τις τρεις πλευρές του πύργου, πάνω στον οποίο ήταν χτισμένος ο ναός. Απαρτιζόταν από πλάκες ύψους ενός μέτρου περίπου με ανάγλυφες παραστάσεις στην εξωτερική πλευρά, ορατές από τους ανερχόμενους. Οι οπές στην πάνω επιφάνεια των πλακών φανερώνουν πως το ύψος του θωρακίου αυξανόταν με μεταλλικό κιγκλίδωμα.
Θέμα του θωρακίου είναι ο αλληγορικός εορτασμός των νικηφόρων αγώνων της Αθήνας κατά των εχθρών της, Περσών ή άλλων Ελλήνων. Η αφήγηση δεν είναι συνεχής αλλά αυτοτελείς σκηνές συνθέτουν παραστάσεις που με μικρές παραλλαγές επαναλαμβάνονται σε κάθε πλευρά του θωρακίου: φτερωτές Νίκες που οδηγούν ταύρους στη θυσία ή κρατούν όπλα και στολίζουν νικητήρια τρόπαια με ελληνικό ή περσικό οπλισμό. Ανάμεσά τους κάθεται η θεά Αθηνά έχοντας αποθέσει τα όπλα της. Για τη λάξευση των γλυπτών συνεργάστηκαν πολλοί γλύπτες με επικεφαλής τον Αγοράκριτο. Τα γλυπτά του θωρακίου εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο τη γλυπτική του τέλους του 5ου αι. π.Χ., τον λεγόμενο «πλούσιο ρυθμό».
Ο ναός και το θωράκιο της Αθηνάς Νίκης διαλύθηκαν από τους Οθωμανούς το 1687 για την ενίσχυση του προμαχώνα και την καλύτερη οχύρωση της δυτικής πλευράς της Ακρόπολης ενάντια στις επιθέσεις των Βενετών του στρατηγού Francesco Morosini. Το 1835-1836, υπό την επίβλεψη του τότε εφόρου αρχαιοτήτων Ludwig Ross, ο προμαχώνας κατεδαφίστηκε και ο ναός της Αθηνάς Νίκης αναστηλώθηκε για πρώτη φορά. Μία δεύτερη αναστήλωση πραγματοποιήθηκε το 1940 ενώ μία τρίτη ολοκληρώθηκε το 2010.
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας
Η χρήση των δεδομένων σας περιγράφεται στις ρυθμίσεις απορρήτου