Γενικές πληροφορίες

Το Μουσείο Ακρόπολης δίνει στις οικογένειες τη δυνατότητα να γνωρίσουν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τα εκθέματα του Μουσείου μέσα από τα δανειστικά σακίδια. Οι οικογένειες παραλαμβάνουν το δανειστικό σακίδιο με το οικογενειακό παιχνίδι της επιλογής τους από το Γραφείο Πληροφοριών με την παράδοση ταυτότητας τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Τα δανειστικά σακίδια δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και διατίθενται προς πώληση στα πωλητήρια του Μουσείου.

Δανειστικό σακίδιο «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τις οικογένειες με παιδιά από 8 ετών έως 12 ετών να εξερευνήσουν  την Αίθουσα του Παρθενώνα με τη βοήθεια ενός νέου δανειστικού σακιδίου με θέμα «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα», το οποίο περιλαμβάνει:

1. Το εκπαιδευτικό έντυπο «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα», μέσα από το οποίο γονείς και παιδιά γνωρίζουν τον Παρθενώνα και τα γλυπτά του, τα αετώματα, τις μετόπες και τη ζωφόρο.

2. Τον παιδικό χάρτη της Αίθουσας του Παρθενώνα με μια προτεινόμενη διαδρομή επίσκεψης. Τα παιδιά σε κάθε μία από δέκα επιλεγμένες θέσεις αναζητούν ένα συγκεκριμένο έκθεμα και κολλούν το αντίστοιχο αυτοκόλλητο.

3. Τα τέσσερα χρωματιστά πουγκιά με παιχνίδια και εκπλήξεις για τα παιδιά.

4. Το παιχνίδι ανασύνθεσης (παζλ) με μια έγχρωμη σχεδιαστική αναπαράσταση του Παρθενώνα.

Δανειστικό σακίδιο «Αρχαϊκά Χρώματα»

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης «Αρχαϊκά Χρώματα», το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες με παιδιά από 8 έως 11 ετών να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από τρία παιχνίδια:

  1. Το παιχνίδι αναζήτησης λεπτομερειών στα αρχαϊκά γλυπτά, εκεί όπου σώζεται το χρώμα τους.
  2. Την κασετίνα ζωγραφικής που περιέχει πραγματικά ορυκτά χρώματα και αντίστοιχα μολύβια για να χρωματίζουν τα παιδιά το σχέδιο της Πεπλοφόρου.
  3. Το DOMINO με συνδυασμούς σε ελεύθερη χρωματική απόδοση από τα σχέδια που διακοσμούσαν ρούχα και σκουλαρίκια των Κορών της αρχαϊκής εποχής.

Ψηφιακό παιχνίδι: Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν τη συμμετοχή τους στη δράση «Αρχαϊκά Χρώματα» στο σπίτι τους, μέσα από το ψηφιακό παιχνίδι «Χρωμάτισε την Πεπλοφόρο». Εκεί μπορούν να διαλέξουν το πινέλο και τα χρώματα που επιθυμούν, χρωματίζοντας το άγαλμα της Πεπλοφόρου και αποθηκεύοντας ή τυπώνοντας το έργο τους όσες φορές επιθυμούν και με πολλές απίθανες παραλλαγές.

Δανειστικό σακίδιο «Αναζητώντας τη θεά Αθηνά»

Το Μουσείο Ακρόπολης προσκαλεί τις οικογένειες με παιδιά από 6 έως 9 ετών να γνωρίσουν τη θεά Αθηνά και τα σύμβολά της, μέσα από 3 διαφορετικά παιχνίδια αναγνώρισής της μέσα στους εκθεσιακούς χώρους. Το Μουσείο εγκατέστησε ειδικές παιδικές λεζάντες για την αναζήτηση των 12 εκθεμάτων που περιλαμβάνει το παιχνίδι. Δείτε το βίντεο.

Ψηφιακό παιχνίδι: Το παιχνίδι συνδυάζεται με την ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο «Αθηνά, η θεά της Ακρόπολης», μία εικονική περιήγηση με στόχο τη γνωριμία του επισκέπτη με τις διαφορετικές υποστάσεις της θεάς, αλλά και με το Μουσείο Ακρόπολης.